Connie Hyllander

       stolt som träden & fri som fågeln
       levde hon sitt liv

 

 
 

 

 

1980 - 1985

 
   
  1980 - åter hemma
 
 

Till trettonhelgen återvänder Connie till Sverige och Järfälla. Med sig hem hade hon rika och spännande erfarenheter från alla dessa, längre eller kortare, studieperioder i Wien. Många intryck att smälta. Mycken nyvunnen kunskap att begrunda.

Troligtvis hade hon redan vid denna tidpunkt, kanske långt tidigare, kommit till insikt om att en scenkarriär inte utgjorde  en realistisk möjlighet. Hon talade ganska ofta om att de speciella omständigheter som präglade en operasångerskas vardag inte stämde med hennes innersta strävan. Hon sökte egentligen något annat och sången kom att vara en viktig och betydelsefull katalysator i hennes sökande efter svar på livets stora frågor - varför är jag här? - var kommer jag ifrån? - vart är jag på väg?

Efter helgen väntade arbetet med eleverna i musikskolan. Tjänsten som musikpedagog hade hon kvar och gick med sedvanlig energi och entusiasm in för denna uppgift. Med tanke på hennes långa sångutbildning föll det sig också naturligt att hon så småningom fick sig tilldelad sångelever.

 
 
Fischer-Dieskau
 
Jag vet inte om Connie tidigare hade hört Fischer-Dieskau live. Däremot hade han alltid funnits på grammofontallriken som en av de riktigt stora romansuttolkarna. Nu fick vi båda möjlighet att höra honom på konserthuset i Stockholm och det var naturligtvis ett efterlängtat evenemang.
 
 
 

Sång och musik i vårens tid

Efter musikskolans terminsslut medverkade Connie, med mig vi flygeln, vid en "Musikalisk salong" den 28 maj. Vi bjöd, tillsammans med en kollega, på ett långt och digert och uppskattat program. En entusiastisk publik gjorde sitt till att det verkligen blev en musikalisk vårfest. Här gjordes också den första inspelningen av Connies sång efter återkomsten från Wien. Inspelningen ger en bra bild av hennes personlighet och uttrycksvilja samt röstens fina kvaliteter. Några av sångerna finns att lyssna på under denna LÄNK.

 
 
 

Ett par teosofiska sommarveckor

Juli månad kom att präglas av Connies dåvarande stora intresse för teosofin.
Först en sommarvecka i Finland och i slutet på månaden en vistelse i England på 'High Leigh Summer School'. Här några bevarade dokument.

 
Några anteckningar på ett löst papper....
 
"Åbo, slottsmarsch i höga trappor för små människor,   tittade ner i fängelsehålor, beundrade den fantastiska restaureringen av Åbo slott som påbörjades efter kriget och tog tolv år. Vi har egen guide och egen buss med. Har gjort rundtur i Åbo och bl.a. besökt 'Hautwerksmuseet'. Ska mina vanor stå på huvudet: jag har ätit frukost och karamell, åt finsk pirog redan på f.m. Snart väntar väl konstkaffe i Kreivilä..."
 
 
 
 
 
 
'High Leigh Summer School'
 
 
 
 
 
Ett brev...
 
Måndag d. 8/9 -80
"Kära Mor!
Söker skriva en rad på tåget in till stan. Hoppas det blir läsbart. /.../
Tänker på Er på torsdag... /.../ Hälsa Emil så mycket och må själv så gott. Här är 24 grader idag. Synd att man inte kan gå och simma i sjön. Det är rätt jobbigt för rösten med eleverna men jag hoppas det ska gå. /.../
Varma hälsningar
Connie"
 
 
Ett vigselbevis...
 
Efter många års vänskap beslöt Connies
mor att gifta om sig med Emil Svensson.
Hon hade redan tidigare lämnat lägenheten
på Stjärnhällevägen och flyttat in i villan på
Tingsvägen 59. Nu hade hon också gått i
pension vid 65 års ålder och fann tidpunkten lämplig att ta detta steg. Emil var betydligt äldre, 89 år, och för honom kom Emmy att betyda en tryggad ålderdom.

Jag tror att Connie verkligen uppskattade
denna allians. Även hon betraktade Emil som en god vän som hon högt respekterade.

Vi besökte deras vackra hem vid åtskilliga
tillfällen. Inte minst vid alla högtidliga
fester som gick av stapeln i samband med
födelsedagar men även under sköna
sommardagar då vi fick njuta av vår ledighet från arbetet i Järfälla.
 

Emmy återtog därefter sin pappas efternamn, Hörberg. 

 
 
Två program...
 
Under höstterminen medverkade vi vid några kyrkokonserter, bl.a. i S:t Lukas kyrka, Kallhäll och Vilunda kyrka, Upplands Väsby.
 
 
 
 
 
 
1981
 
Även detta år inleddes med en romanskonsert.
Denna gång i Berwaldhallen med Elly Ameling.
 
 
 
 
Scientology...
 

Redan under de första åren i Wien kom Connie i kontakt med Scientology-rörelsen. Men då stannade det med enbart en ytlig och tillfällig kontakt på gatan. Emellertid togs en liknande kontakt i Stockholm någon gång på nyåret 1981. Denna gång ledde detta till ett djupare engagemang som skulle vara i två år. Vad som drev Connie att gång på gång söka svar inom olika filosofier kan tyckas som en gåta. Troligtvis grundade det sig delvis på hennes uppfattning att det krävdes något nytt och radikalt i människors inställning till livet och samhället för att en sund utveckling skulle kunna komma till stånd. Som så ofta gick hon med stor nyfikenhet och helhjärtat engagemang in i studiet av nya tankar och idéer och oftast lämnade hon, kanske besviken, det hela bakom sig. Så även i detta fallet. Dock med ny kunskap att bygga vidare på.

Jag hade själv brottats med personliga problem under åren dessförinnan och Connie ville gärna att även jag skulle undersöka om detta kunde innebära en öppning.
Så visst - jag hoppade på tåget och så rullade det hela på. Vi ägnade dagarna åt vårt arbete och kvällarna tillbringade vi i Scientologikyrkan på Kammakargatan med studier och andra rekommenderade aktiviteter.

Som ett exempel på en sådan aktivitet kan nämnas 'Purification Rundown', en process som innebar intag av en stor mängd vitaminer samt bastubad i flera timmar åt gången. Allt för att rensa kroppen på skadliga och degenerande substanser. Ett slags hälsokur med andra ord. Före och efter gjordes en personlighetsanalys för att kunna påvisa resultat.

Det finns en del dokument sparade om vårt engagemang i Scientologikyrkan.  Connie har också vid några tillfällen skrivit ner sina tankar som jag återger.
Det finns publicerat HÄR.

 
Här sitter vi, djupt koncentrerade, och
lyssnar på ett studieband.
 
Vi lämnade kyrkan så småningom med insikt om att detta inte ledde till något positivt på längre sikt. Inget populärt beslut på Kammakargatan, det kan jag försäkra. Men vi hade inget val utan gick istället vidare med viktiga lärdomar och erfarenheter i bagaget men också ganska mycket fattigare - i kronor räknat!
 
 
En bekymrad mor..
 

"Det är så underligt Connie att Du alltid drages till mystik och har så svårt att anpassa Dig till ett normalt liv med kristen livssyn. Du är en komplicerad natur som saknar balans och skyller allting på mig, men CF sa en gång: 'Hur har det kunnat bli en så trevlig flicka efter den dåren [pappan]. Det måste vara Din förtjänst'. /.../ Jag kände mig så lycklig i mitt nya hem och hoppades att det skulle bli en slant till Dig när jag gick bort, men nu har det kommit sordin över det hela.
Varma hälsningar Mor."

Detta skrivet i mars månad efter att Connie i vanlig ordning och med sedvanlig uppriktighet delgivit sin mor vad som var på gång.

 
 
En födelsedag... och en till...
 

Den 24 juni firade Emil Svensson sin 90-årsdag. Vad jag misstänker så var Connie och jag vid denna tidpunkt så strängt upptagna med våra scientologistudier att vi kände oss förhindrade att närvara vid denna högtid. Så här efteråt kan det tyckas märkligt! I vilket fall som helst så har jag inget annat minne och inte heller finns det några dokument som talar om detta. Däremot några foton i Emys samlingar från festen på Tingsvägen och där finns vi inte med.

Däremot var vi i augusti på besök i Degeberga på Connies 45. födelsedag och då uppvaktades hon med bl.a. detta kort.

 
 
 
Några tankar...
 

Veckan efter satt hon i Furuboda och skrev dessa lyriska rader till en bekant.

"Hej!
I detta paradis kommer jag osökt att tänka på Dig och Dina överraskande flyttningsplaner. Är Du redan förtrogen med det skånska landskapet? Finner Du vid tillfälle vägen till Österlen, Brösarps och Rörums backar, Östersjökusten vid Haväng och Stenshuvud möter Du de friaste horisonter och det vackraste linjespel, ett landskap som förenar rymd och leende mjukhet och som gjort ett outplånligt intryck i min själ och lockar till ständigt inspirerande möten och ger mig upplevelser av fulländad harmoni - att anden är immanent i materien för när vi ser på tingen utifrån vårt inres djup röjer de sina djupaste hemligheter.

För mig är detta det största - manifestationen av en enhet bortom all dualitet, bortom ont och gott, bortom tid och rum, bortom ordens begränsningar och alla jämförelser - att ljuset står i förbund med natten, att allt liv har sin dag och sin natt.

Jag badar i ett skimrande hav och njuter sommarens sista strålar en stund på jorden i ett land där allt sjunger och får mitt inre att sjunga i solvind och hav bland fåglar och insekter, strandgräs och träd och orden vill lyfta i glädje som fåglar."

Och efter återkomsten till storstaden följande:

 
Järfälla 25.8.81
"Kära Emil och Emmy!
Hjärtligt tack för senast! Det var fint att få några augustidagar i Skåne. Vinbären har vi sparat på nästan en hel vecka (som minne). Nu ska Ni ju få fint väder igen. Vi ska väl också få lite bättre men i söndags regnade det höstlikt och då skrev jag denna dikt:
 
 

/.../ I förra veckan hörde vi operasolisterna i Kungsparken där mycket folk mött upp.
Nicolai Gedda har en kurs i Västmanland för sångare denna vecka. De skulle ge en avslutningskonsert i kyrkan på platsen. Det skulle varit kul att studera för honom."

...och så här funderade hon vidare om sin dåvarande inställning till Scientologin:

"På kyrkan vill de gärna att vi ställer upp vid någon större tillställning. Det är starkt att uppleva hur en ny vetenskap vuxit fram och utforskats. En som inte bara räknar med materien utan där även anden har en plats. Det har ju länge varit en kamp mellan tro och vetande, mellan tro och vetenskap. I Scientologin är denna konflikt utjämnad! Utvecklingen går framåt men det är en hård kamp mot människors tröghet och fastlåsthet i förutfattade meningar och fördomar men sanningen segrar ändå alltid till slut och vi tycker alla att det känns fint att arbeta för något som är större än oss själva och alla har vi allt att vinna på att sann kunskap kommer in i samhället och i människors medvetande. Den viktiga sanningen om hur livets lagar fungerar här och nu i vårt sinne och i vårt dagliga liv.

Nu har jag fyllt två ark så nu får jag väl sluta för den här gången.
Allt gott önskar vi från huvudstaden.
Connie"

 
 
Några konserter...
 

Under året 1981 finns det dokumenterat 11 framträdanden.
Kan ha varit någon mer.

- 02 08 Sundbybergs kyrka Ljusmässa
-
02 11 Sundbybergs kyrka På äldre dar  
- 03 21 Järfälla kyrka
- 04 26 Viksjö kyrka [program]
- 05 13 Vilunda kyrka
- 05 23 S:t Lukas kyrka Kallhäll
-
11 07 S:t Lukas kyrka Kallhäll [Connie kommenterar nedan]
-
11 11 Vilunda kyrka Lunchkonsert [Connie kommenterar nedan]
- 12 18 Vilunda kyrka Solosång vid andakt [program]
- 12 23 Vilunda kyrka Julmusik
-
odaterat framförande av Schuberts Winterreise (1-11) hos Teosofiska samfundet

 
 
Två novemberbrev...
 

Järfälla 9/11-81

"Käre Emil!
Gratulerar på Emil-dagen. Förra lördagen var det Ingegerd. Svärmors-namnsdag. Då sjöng jag i en mycket vacker modern kyrka i Kallhäll, Järfälla.

Hoppas allt är mycket bra med Dig. Det var mycket fina kort mor hade med till Stockholm när hon var här på vift sist. Tänk så bra allting ordnade sig.

Här har varit blixthalka i helgen och mycket farligt på vägarna. Underligt med detta vinterväder och fullt med blad på träden. En del björkar står så gula och fina som ljuslågor i det vita landskapet..

Ola och jag har just avslutat 'Survival' - överlevnadsgenomgången och är mycket nöjda med träningsresultaten. Det kostar en hel del möda men när har man fått något gratis i livet. Det är en utmaning precis som hela livet är en utmaning. Man måste rusta sig till tänderna i dessa vargatider.

Hoppas det ordnar sig på bästa sätt med taket. Om jag kan få veta husets yta och takbågemåtten ska jag fråga en timmermanbekannt närmare om gängse priser.

I lördags sjöng jag Lars-Erik Larssons 9 sånger till texter av Hjalmar Gullberg. Med uttolkare och ackompanjatör blev det 4 skåningar. Vi ska göra samma program i Vilunda vid lunchkonsert. Sångerna är av stort omfång och ganska så krävande men mycket vackra. En pensionär som hjälper till i kyrkan sa att det verkligen gett honom mycket och det är ju roligt när det man vill säga går fram. Även andra uttryckte sitt gillande och kom med intressanta kommentarer.

Hälsa Emy F och ha det båda så gott.
tillg. Connie"

 

Järfälla 12/11-81

"Kära Mor!
Jag är på väg in till stan och tandläkaren för att få fastsatt ett provisorium som lossnat. Det är jobbigt.

I går fick jag ett slag i huvudet på väg till skolan så att jag måste ta taxi till sjukhuset. Barn kan vara vilda ibland. Jag hade precis haft lunchkonsert ute i Vilunda med samma program som i Kallhäll och det var roligt. Men kanske var jag lite trött och utpumpad för att parera och vara 100%-igt uppmärksam.

Min Mårten Gås blev en blandning av glädje och tårar. I tidningen har jag läst om alla gäss som fått sätta livet till. Det är barbariskt!

I all hast. Hälsningar
Connie"

 
 
 
1982
 
 
Två brev i början och i slutet av år 1982
 

Degeberga den 20/1 1982
 
"Kära Connie o. Ola
Återsänder härmed tidningsurklippen. Jag hoppas verkligen att inte den skatten går igenom. Denna kvinna är nog något för grön men någon skärpning på fastighetsskatten kan det kanske bli.

Funderar ni på att köpa hus? Jag förstod inte riktigt det ena urklippet. Skall man köpa ett gammalt hus, måste en fackman besiktiga det. Där kan vara dolda fel och reparationer är så dyra. Jag vill ha ett garage men jag vet inte om jag har råd med det.

Hjärtligt tack för allt jag fått. Bandet kan jag väl få behålla över helgen. Nu måste jag skynda till gymnastiken. Skriver mera sedan.

Hj. hälsningar
Mor
Emil hälsar"

 
 

Stockholm torsdag 4/11 1982

"Kära Emil och Emy!
Hur kan Ni må? Här viner höstvindarna och glesa snöflingor yr. De sista löven har snart farit sin kos och träden står nakna och utlämnade.

I går hade vi lunchkonsert i Vilunda - sjöng bl.a. ett verk av Sibelius som heter just Höstkväll. En storslagen sorgedikt. Vidare Ave Maria av Bach-Gounod etc.

Ola fick tjänsten [organisttjänsten i Upplands Väsby] men trivs bäst med det jobb han har. Vi var överens om att han tog tillbaka ansökan. Men det var ju roligt att få förtroendet.

Ola är uttagen till repövning till våren en månad. Vi hade hoppats att de glömt honom.

Måndag
Nu ligger jag [sjuk] på tredje dagen. Tyvärr, för helgvädret har varit soligt och frostigt och jag hade hoppats kunna göra något trevligt i helgen men - jag går inte ihop med det här klimatet.

Emil gratuleras med kram på namnsdagen.

Kul med äppelträdet och fluchs. En så fin tomt måste blomstra och bära frukt.

Kära hälsningar från
Connie och Ola"

 
 

Några av detta årets konserter...

- 03 21 Vilunda kyrka Pergolesi: Stabat Mater
- 03 27 Järfälla kyrka
- 05 26 Vilunda kyrka Lunchmusik
- 10 02 Järfälla kyrka Musik vid Helgsmålsbön [program]
- 11 03 Vilunda kyrka Lunchmusik

 
 
 
1983
 
 
Även detta år två bevarade brev, båda från Connie.
 
Stockholm d. 20.6.83
 
"Kära Emil F o Emy F!
Emil gratuleras varmt och hjärtligt med
stor kram på födelsedagen. Vi är ledsna att
inte få vara med i Degeberga och hurra
när flaggan går i topp. Däremot tackar vi
hjärtligt för senaste samvaron.

I veckan skall jag göra nytt besök hos min
chiropraktiker. Hoppas att det går lika bra
som sist. Mitt högra ben var kortare än det
vänstra. Han fick dom att bli lika. Vad bra
att det finns folk som förstår sig på sådant.
 
Klockan är över 23 och jag sitter med
fötterna i fotbad. Ola sitter och läser. Ha
det så bra så länge. Varma hälsningar.
Tillg. Connie"  

 
 
Det är lite osäkert om ovanstående brev blivit avsänt då det saknar både frimärke och poststämpel. Kanske har det bifogats någon annan försändelse. Ryggproblemen  var återkommande och såväl chiropraktiker som sjukgymnaster var säkert till god hjälp under de kommande åren. En medfödd skolios var nog en anledning till besvären.
 
 

Järfälla d.24 aug -83

"Kära Emil och Emy!
Varmt tack för senaste sommarsejouren. Sommarvädret tycks fortsätta hos Er men här var det kyligt i morse när vi skulle iväg till kollegiet
där vi diskuterat höstens arbete och bestämt sammankomster, studiedagar etc. Ola och jag fick en uppgift att spela in ny repertoar fyrhändigt till slutet av september, så nu behövs friska nya tag.

Kul att Mor Emy märkte Connies framsteg med tonplaceringen. Jag undrar när Du tyckte att jag skrek? Skriv och svara! Inte undra på - så mycket man skrikit åt mig.

Det är ju ändå för väl att jag kommit på rätt spår i detta livet. Det gäller att förvalta sitt pund så gott det går med allt motstånd och prövningar, som jag upplevt. Men jag vet att nederlag kan förvandlas till seger och framgång i både yttre och inre bemärkelse men att det väsentliga är de segrar man vinner över sig själv i sitt eget inre. Att även prövningar är uttryck för Guds kärlek och att vi kan få kraft att bära dem om vi ber om det på rätt sätt.

Jag var sanslöst trött under sista delen av resan men det var en mycket vacker färd. Vi gjorde först en paus i Näsum och pratade lite med tant I. Sen rastade vi vid olika sjöar i Småland och solen lyste och vi läste decrees [ se mer därom längre fram] och hittade en liten ostkaka till saften. Månen, full och grann, kom fram över skogen vid Tranås och följde med till Stockholm och Järfälla.

Låt stora tallen och björken få leva och bilda inkörsport till garaget. Så får jag önska lycka till med krusbärsbuskarna. Hur går det med äppelträdet som höll på att gå ut?

Idag kom födelsedagskort från Gertrud och Gunnar hade ringt mig den 12, berättade han idag efter kollegiet. Han visste inte att vi var i Skåne. Våra blommor var väl omskötta av en granne som t.o.m. pratat med dem.

Ha det så bra och älska varandra och Era ståtliga pelarträd som sträcker sig mot himlen!

tillg. Connie
och Ola, som sitter i skolan och ringer elever."

 
 
En ny hösttermin tog sin början och man kan konstatera att det gått  precis 10 år sedan Connie fattade beslutet att påbörja sina sångstudier i Wien. Efter hemkomsten i början av 1980 hade hon inte haft någon som kontrollerade hennes sångteknik. De inspelningar som finns fr.o.m. 1983 ger vid handen att rösten nog förlorat en del av sin smidighet. Hennes röst var ju ganska speciell. Stor och kraftfull och på många sätt svårbemästrad rent tekniskt. Alla röster behöver ju kollas upp men hon litade nu på sin egen förmåga och omdöme. Sjungandet var trots allt hennes livselixir som gick hand i hand med intresset för de stora livsfrågorna.
 
 
[från ett brev 20/8 1981]
"Nicolai Gedda har en kurs i Västmanland för sångare denna vecka. De skulle ge en avslutningskonsert i kyrkan på platsen. Det skulle varit kul att studera för honom."

Nu planerades en Master-class med honom i Stockholm och Connie anmälde sig men fick tyvärr inte plats, vilket framgår av vidstående besked, men välkomnades som passiv deltagare. Det var ju i sig värdefullt. Hon var säkert där...
 
 
The Summit Lighthouse
 
Efter att vi lämnat Scientologerna bakom oss kom Connie i kontakt med nästa 'andliga' rörelse som även den hade sina rötter i USA: The Summit Lighthouse. Hon beslöt att utforska tankarna bakom namnet. Det var naturligtvis inget okontroversiellt steg. Själv önskade jag så långt möjligt följa Connie i hennes sökande efter svar och deltog därför tillsammans med henne i många av de sammankomster som ägde rum i Bromma. Det vi ägnade mycket tid åt var att högt recitera s.k. 'decreer' [ett slags åkallan] , dikterade av 'De uppstigna mästarna'.
 
Här under en mycket kort beskrivning av rörelsen på svenska.
 
[ '1958 grundades The Summit Lighthouse (The Church Universal and Triumphant) av Mark. L. Prophet, och efter Prophets död 1973 tog Prophets hustru, Elisabeth Clare Wulf, över ledarskapet för rörelsen. Gud, I AM eller Jag Är, finns i hela skapelsen och ljuset är ett uttryck för det gudomliga. De uppstigna mästarna, Det Stora Vita Brödraskapet, är människornas beskyddare. Man tror på reinkarnation och målet för människan är att uppstiga till ljuset och förenas med det gudomliga. Ideologin innehåller, förutom tron på reinkarnation, fler österländska tankar såsom karma, chakra och energiflöden.' ]
 
Den stora tallen och björken hon nämner i ett tidigare brev står fortfarande kvar (2013) och har vuxit sig stora, så stora - och höga. Hon gladde sig åt dem när vi flyttade hit ner 2003. De blev för henne ett slags symbol för livets styrka och uthållighet - och skönhet!
 
 
Det var dans bort  vid...
 
Connie hade ju dansat jazzbalett under de första åren på 70-talet. Nu tog hon upp tråden men i en helt annan form.

Kanske var det detta år eller nästa som Squaredance kom in i bilden. En kollega på musikskolan startade en grupp och en gång i veckan dansade man ut i denna så typiskt amerikanska folkdans.

Även svensk folkdans fångade hennes intresse de här åren och hon deltog under en period i en kurs på Fryshuset i Stockholm.

 
 
 
1984
 
Vi firade en del av julhelgen i Degeberga hos Emil och Emy och sedan tog arbetet vid i Järfälla och Connie levererade årets första brev där hon, sin vana trogen, delade med sig av de tankar hon själv brottades med.
 

Järfälla 18.1.84

"Kära Emil och Emy!
Idag är det fullmåne och energin flödar. Vi har tagit en skogspromenad i snöigt spår. Brödet jäser i köket och vi pustar ut efter dagens arbete.

Vi tyckte det var så roligt att vi fick möjlighet att träffas i jul. En verklig julöverraskning för både Er och oss. Det är änglarna. Praise the Lord!

Försök äta basiskt! Hirsgröt, hirsmakaroner, grönsaker, undvik bröd i synnerhet vitt mjöl, vitt socker, kaffe. choklad etc. Ola är fortfarande ståndaktig. Det kan vara ett medvetet val mellan liv och död. Det har med universell ordning att göra. Vi måste hålla våra fyra lägre kroppar i balans för att rätt kunna tjäna anden, Gud. Den fysiska kroppen, astralkroppen (känslosfären), mentalkroppen (tankesfären), eterkroppen (minnessfären). Dessa är våra verktyg på jorden för att själens utveckling skall komma till stånd här på jorden. Om vi inte har disciplin i skötseln så att dessa kroppar är rena och används i enlighet med universell lag, så skaffar vi oss karma som vi måste betala av genom allsköns svårigheter och lidande. Karma är ett annat ord för missriktad energi. Felaktiga tankar, känslor, vanor etc. Perverterad energi ,precis som kommunism är en perversion på Guds lag.

God bless you!
tillg. Connie

Varma hälsningar och tack för de fina dagarna hos Er!
Ola"

 
 
Dagboksanteckningar
 
Under våren 1984 började Connie att göra små anteckningar i en äldre almanacka. Den första anteckningen är från den 24/4 där hon bl.a. konstaterar att "det är egentligen pin livat [att övningsköra med vår bil] utom när Ola ger instruktioner i fel ordning".

Utdrag ur de följande anteckningarna finns under denna LÄNK där hon blandar högt och lågt, allvarligt och alldagligt.

 
 

Järfälla d.24.5.84

"Kära Mor och Emil!
Förra året var vi hos Er vid den här tiden och jag hade väl hoppats på det i år också men vi hoppas dyka upp till Pingst. Det ska bli roligt att träffas igen och se hur det ser ut med nya blommorna och matplatsen. Hur har det blivit med råkorna? Är grannens hus sålt?

Vi har jobbat så hårt i vår så vi måste nu ta det lugnt ett tag men arbetet har gett bra resultat. Lov och pris och orchidéer och rödaste rosor gottade jag mig åt i förra veckan. Vi hade avslutningsfest med dans i fredags. Det var riktigt trevligt. Elever har vi fortfarande fast jag har det mesta överstökat i den vägen. Sedan gäller det att förkovra sig själv så att man har något att ge och sköta sin hälsa så gott det går för det är ett tufft klimat vi har att kämpa med.

Hoppas Ni sköter om Er på bästa sätt och har det fint i försommarprakten!
tillg. Connie"

 
 

Järfälla 20/6 -84

"Käre Emil
Du gratuleras varmt på Din 93-årsdag! Födelsedagskram får Mor vidarebefordra tills vi råkas vid nästa värmebölja. Det lär ju bli lite ostadigt väder i midsommar så vi söker jobba undan en del här uppe. I morgon skall vi få lägenheten besiktigad. Det är en del som behöver piffas upp men vi vill ju gärna att husägaren betalar.

Ola har börjat se över sin kondition. Han springer för livet för att undvika kalaskula.

Varma hälsningar
Connie & Ola

P.S. Glöm inte att ta en svängom i Midsommar."

 
 
Här några rader från min bror Anders som hälsade på i Degeberga tillsammans med min äldste bror Per som var bunden till rullstol sen födseln.
 
Näsum 30/7 -84
"Det var mycket trevligt att komma till Degeberga och dricka kaffe och en fin avslutning på Pers vistelse här. Det händer ju inte så mycket på Stuevägen i Näsum, men lite omväxling för Per blev det kanske ändå.
Hälsningar Anders"

På bilden syns t.v. Per och bakom honom Emy (skymd), Under fönstret Emil och t.h. Anders och Connie.

 

 

 
 
En månad senare skriver Connie följande .
 

Järfälla d. 31.8.84

"Kära Mor och Emil!
Tänk vad tiden rinner iväg! Det är ofattbart att det hunnit gå 3 veckor sedan vi satt nere i Andrarum.

Vi har varit så fullt upptagna att vi inte hunnit rensa ut i källaren och städa som vi föresatt oss. Vi har måst prioritera.

Hur som helst tycker vi det var fina dagar vi hade tillsammans i Skåne i Ert härliga hus. Och kunde vi inte vara så mycket vid havet så var det ju uppiggande att härja efter kantareller i skogarna och göra våra små utflykter lite varstans. Vi tackar så hjärtligt.

En kollega kom med en blomma och gratulerade och då smälte min lilla panna med tevatten. Ola var just här och undrade vad jag hade för mig eftersom det var så misstänkt tyst. Man skulle kanske göra som Dr. Wigmore. Kasta ut spisen nu när man börjat med pannorna.

Lova att sköta väl om Er och ät mycket lätt så inte kroppen belastas. Skaffa gärna spirulina så ni får mycket rent klorofyll. Ej fett! Ej mycket mejeriprodukter. Ej kött. Ej fisk och ägg. Det är vad Dr. Wigmore säger för fysiskt och psykiskt välbefinnande. Grönsaker + lite honung, frukt, säd, fröer, örter, det är vad vi bör äta står det i 1.a Moseboken. Vår organism är inte anpassat till detta andra. Det är dekadens.

Vi har ätit Tofubiffar i kväll. Färdiglagat. Det är en soyaostprodukt.
På måndag skall jag till tandläkaren. Tills vi hörs igen -

God bless you!
Connie"

 
 

Härliga sommarminnen att leva på under en lång höst. Det som är mest intressant i brevet är omnämnandet av Dr. Ann Wigmore, en amerikansk hälsoprofet som förespråkade 'living food' d.v.s. en kost baserad på bl.a. saft av vetegräs och groddar. Connie var förstås eld och lågor och under ett par år odlade vi vårt eget vetegräs, malde det i en speciell kvarn. En inte helt oaptitlig dryck som förvisso innehöll massor med nyttiga saker. Groddar ingick sedan dess alltid i vår kost. Emy och Emil hade det nog lite knepigt med att följa dessa råd och för dom stannade det nog för det mesta vid det gamla och invanda. Det finns idag ett institut i Sverige som har utbildning i  Living Food.

 
 
 
1985
 
 
Sarah Walker i Berwaldhallen...
 
Kanske årets första konsertbesök.
I alla fall ett av de första...
som säkert följdes av många fler...
 
 
Fest i Degeberga...
 
Den 26 april firar Connies mor sin 70-årsdag. Det finns för tillfället inte några dokument från denna festlighet, bortsett från några foton. Som vanligt vid dessa högtider samlades många vänner kring festligt dukade bord på Tingsvägen 59.

Connie och jag for naturligtvis ner till Skåne och gratulerade.

Här ett foto av mor och dotter vid detta tillfälle. 

 
 
16 juni 1985 - en trafikolycka
 
Denna dag inträffade något som kunde slutat riktigt illa! Vi råkade ut för en nog så alvarlig trafikolycka på väg hem från en underbar sommardag i Vallentuna. Connie illa skadad i bl.a. ansiktet och bilen totalkvaddad. Sjukhusvård och rehabilitering följde. Ingen trevlig upplevelse precis. På vilket sätt och vad det innebar för oss båda har jag beskrivit HÄR.
 
 
 
Ett foto - från den 12 augusti -85
 
På bilden: Connie, jag själv och min mor. Det är Connies födelsedag och vi sitter på en bänk vid Görvälns slott i Järfälla. Man ser fortfarande i Connies ansikte spåren av de skador hon fick. Men hon har nu återfått mycket av sitt forna utseende.
 
 
 
 
AlexanderTeknik
 

Vid denna tid hade Connie kommit i kontakt med den pedagogik som den tasmanske skådespelaren Frederick Matthias Alexander hade utvecklat. Pedagogiken var ganska ny i Sverige och i Stockholm fanns en lärare som Connie regelbundet tog lektioner för.
Vad denna teknik gick ut på finns bl.a. beskrivet på Wikipedia och AlexanderTeknik.se.

På hösten detta år (29/9) ansökte hon hos Konstnärsnämnden om projektbidrag för att under ett år utbilda sig till Alexanderlärare i London. Denna ansökan med Connies egen motivering till studierna finns att läsa HÄR.

Nu blev det emellertid inget av med Londonstudierna. Troligtvis beroende på att ansökan avslogs. Men den undervisning hon fick i Stockholm värdesatte hon mycket högt - inte minst efter bilolyckan då kroppen verkligen behövde hjälp att åter komma i balans. Tyvärr insjuknade hennes lärare sent på hösten -86 och hon fick då söka sig till annan kroppsterapi.

 
 
 
En konsert - trots allt
 
Naturligtvis strävade Connie efter att så fort det bara var möjligt börja sjunga igen. Det blev en viktig del av hennes rehabilitering. Så den 6 oktober gjorde vi en kvällskonsert i Viksjö kyrka med verk av Händel, Bach, Griffes, Fauré och Schubert. Hon var aldrig rädd för utmaningar när det gällde det som låg henne varmast om hjärtat.
 
 
 
Ur ett julbrev...
 
Järfälla d.20.12 - 85
 
"Kära Emil och Emy!
Till Julen 1985!
 
En välsignad Jul och Ett Gott
Nytt År önskas Er båda med
många varma kramar.

Här uppe har vi litet snö och
kallt så kanhända blir julen
vit.

I går var vi i Stockholm för att
hitta varsin klapp till Er.

 

 

Den ena köpte vi för att Socialstyrelsens chef Barbro Westerholm rekommenderat den i 'Samtal mot natten'. Även Käbi Laretei talade sig varm för den i TV:s julbokprogram. Säkert har Du hört det Mor.

Jag önskade mig själv det samma. Julen passar ju så väl till eftertanke och stillhet inför livet. Att söka se det väsentliga, varför vi fått livets gåva, att söka var och en på sitt sätt, rätt förvalta. En möjlighet att ta till vara.

Att låta barnet, den rena oskulden, få den möjligheten i våra hjärtan. Det är julens stora gåva, om vi kan ta emot. Ofta ser vi människor inte skogen för bara trän. Det är livets utmaning att vi måste bemöda oss för att på så sätt kunna ta emot. Skilja på sken och verklighet. Ljuset finns alltid omkring oss men vi ser det inte alltid genom våra mänskliga begränsningar.

Därför handlar sann religion så mycket om kunskap, erfarenhet för att kunna följa 'the golden thread' tillbaka till vårt ursprung. Det som förenar oss med vår himmelske Fader och Moder. 'Religio' betyder också det som förenar oss i Enhet - det andliga - Spirit. Det manifesterade är ett med det manifesterande. Men anden är själva den uppehållande livsessensen.

Oskulden, barnet, är renheten i vårt hjärtas inre hemliga rum. För detta hopp blir barnet manifesterat. En möjlighet. En gåva att förvalta - ej att besitta, förtingliga utan stå i rätt förhållande till - som i fråga om alla Guds gåvor.

Inte alltid ser vi det så och många vill, likt Herodes, döda det barnet. Hur försummat är inte detta barn utom oss och inom oss. Jesusbarnet införlivat i ett historiskt händelseförlopp enbart - så att vi inte skall förstå att det handlar om oss och vårt sätt att leva.

Detta apropå Ditt julpaket. Till Emil hittade jag något mjukt, varmt och gosigt på NK. Hoppas att det passar.

Puss & Kram
tillg. Connie
och Ola"

   
   
  NÄSTA SIDA - [Trafikolyckan 85]