Connie Hyllander

       stolt som träden & fri som fågeln
       levde hon sitt liv

 

 
 

 

  1986 - 1989
 
   
   
  1986
 
 
 
Två kyrkokonserter

- 18 januari i S:t Lukas, Kallhäll
- 23 mars i Järfälla kyrka
Båda med ungefär samma program med sånger av bl.a. Stradella och Brahms.

Ännu ett händelserikt år väntade...

 
 
 
En födelsedagshälsning
 
24/4 -86

"Kära Mor!
Gratulerar hjärtligt!
Skickar en bok med passande titel men kanske vill Du hellre ha en annan. I så fall får Du byta till Ludvig Jönssons 'Kärlekens manifest'.
Hur har Ni det med våren och råkorna? Här har varit hiskligt snöblask men i går var det litet ansats till vår.
Vi hade en ganska stor elevuppvisning som jag tycker var rätt lyckad. Tidigare på dagen var jag inne hos tandteknikern och sedan för undersökning på Jakobsbergs sjukhus. En vacker orkidé står
på mitt bord. En mamma gav mig den från sin son som måst avvika litet före konsertens slut. Utanför skränar måsarna, som kommer hit från Mälaren och hälsar på.
Varma hälsningar till Er båda och ha en fin födelsedag.
tillg. Connie & Ola
 
 
Besöken hos tandteknikern och sjukhuset utgjorde en del av hennes rehabilitering efter bilolyckan. Samtidigt måste man konstatera hur väl hon återhämtade sig. Undervisningen på musikskolan fungerade uppenbarligen utmärkt redan från början av HT-85 och så även denna vårtermin där hon som vanligt fick motta många uppskattande ord och blommor från tacksamma elever och föräldrar vid terminssluten.
 
 
Nu väntade en minnesvärd sommar. Större delen tillbringade vi i Skåne.
 
 
Den 24 juni firade vi Emils 95 år med sedvanligt födelsedagskaffe med finaste kaffeservisen.

Ett vackert par - Emy och Emil...

 
 
 
 
Silverbröllop - 25 år / Connie - 50 år
 
 
Den 21 juli firade vi vårt silverbröllop och min mor sände Connie dessa fina rader.
 
 
"Käraste Connie
Eftersom poetisk förmåga är en bristvara får Einar komma mig till hjälp. Han skrev vid något tillfälle:
 
  'Som jag själv fått en kraschan
  Skall du ock på denna dan
  Ha från mig ett hederstecken!'

Som jag själv fick detta smycke i arv efter min mor, får du det nu på din silverbröllopsdag. Hur ljus och blommande minns jag inte dagen. Kyrkan där ni vigdes och prästgården som fick ta mot er bröllopsskara. Och er trofasthet mot den dagens löften håller för framtiden, i nöd och lust.

Din tillgivna Ola-Mor och Tant I."

 
 
 
Köpenhamn
 
Några dagar senare den 24 juli fortsatte vi på tu man hand firandet
med bl.a. en konsert på Tivolis Konsertsal med Janet Baker.
 
 
 
 
Efter ett kortare besök i vår bostad i Järfälla
ställde vi, via Nynäshamn, färden mot
 
Gotland
 
och där kunde så den stora födelsedagsfesten börja med sex övernattningar i Visby
inklusive intressanta rundturer på ön den 8 - 14 augusti.
 
 
En glad 50-åring  

 

 
Vi badade i havet, vi badade i bassänger, vi besökte Fårö och besökte Hoburgen, gick sightseeing i Visby och njöt av livet och - inte minst - vi firade Connies femtionde födelsedag den 12 augusti. Vi lämnade Gotland tidigt på morgonen den 14 augusti och for via Oskarshamn ner till Skåne. Där väntade fortsatta festligheter den 16 augusti på Klockargården i Andrarum på Connies älskade Österlen.

Fler foton från Gotlandsresan finns att se HÄR

 
 
 
Klockargården i Andrarum
 

Släkt- och vänträffen blev en succé -
värdig en prinsessa!

Mottagning i Degeberga -
för vidare transport till Andrarum

Rörande och roliga tal till jubilaren -
Här är ett av svågern Anders...

Och inte minst -
en femtioåring på ett sprudlande humör

Fler bilder från festen finns HÄR 

Här skall alla de femtio ljusen blåsas ut
hög koncentrationsfaktor

 
 
 
 
1987
 
 
Ett brev från Degeberga

Degeberga den 27 juli 1987

"Kära Connie.
Först får jag tala om att Emil är feberfri för närvarande men jag vågar knappast säga att han är bättre, så som det har svängt den sista tiden. Han är förstås mycket trött och sover mycket.

Ella och Torsten har ringt och frågat efter Er. Connie brukar ju vara hemma vid sin födelsedag. Torsten fyller nämligen 70 år dagen före Din födelsedag. Du kommer kanske ihåg hans 30-årsdag. 30-21 firades samtidigt.

Jag skriver till Dig för jag vill att Du ska tänka igenom i lugn och ro. Kom hem Connie. Jag skall be om förlåtelse om jag sårat Dig.

Både läkaren och Kerstin har tidigare sagt att jag blir knäckt med all press jag har på mig och kanske har de rätt, men jag skall kämpa för Emil, så länge jag kan.

Vill Du vara snäll höra av Dig antingen per brev eller telefon.
Din mor."

Vad jag minns så firade vi båda dessa födelsedagar i Skåne. Som så ofta är inte Connie och hennes mor riktigt i fas med varandra utan det skaver lite då och då. Senare på sommaren gjorde vi en tur med bil till Skagen och på hemvägen till Järfälla besökte vi min syster i Borås. Därom berättar Connie i följande brev...

 
 
 
Skagen
 
  Järfälla d.24.8.87
"Kära Mor och Emil!
Varmt tack för senast. Nu är vi åter i jobbet efter besök i Skagen och Borås. Vi hade på det hela taget tur med vädret. Härliga konst- och naturupplevelser minns vi med tacksamhet. Vi köpte reproduktioner och ett original av en konstnär jag besökte privat. En ganska ung målare. Han hade målat tavlan den kväll vi var där så det var bara att hämta den när vi skulle åka. Jag fick den på öppet köp för att jag tyckte så mycket om den och

Målningen som Connie köpte på Skagen.
Vi besökte tidigare på dagen den strand som motivet visar  och såg då en konstnär som stod och målade vid ett staffli. Vi tänkte att det är vi som står och ser ut över havet i bildens centrum.

  han litade på oss. I Göteborg hade jag fått betala det dubbla. Jag lagade en vinbärspaj hos Gertrud i Borås. Den måste Du pröva!
Lev väl! Connie & Ola
 
 
 
Två brev från Järfälla
 
Järfälla 10.11.87

"Kära Mor och Emil!
Tack för senast. Har haft mycket arbete så tiden har bara runnit iväg. Jag stiger upp 5.30 för att åka in till en speciell sjukgymnast kl. 8 en dag i veckan. Det skall jag göra i fyra månader. Sedan har jag lång dag.

Vi har just haft två långa heldagar på Gamla Ackis med tysk professor i komposition och improvisation för piano. Mycket lärorikt och spännande. Han skall ha ett seminarium i Tyskland i sommar. Det vore väl värt ett besök. Vi lider verkligen av idétorka i Sverige vid jämförelse. Vi hade en debatt efter med representanter från musikhögskolan, musikledare och kommunförbundet, varvid undertecknad yttrade sig. En gammal f.d. kollega kramade om mig efteråt och kvittrade: 'Tänk att det för en gångs skull blev sagt något väsentligt. Hur vågade du?' Ola tyckte jag var tjusig. Det kan man leva på ett tag.

En annan ung, nästan färdig elev från Musikhögskolan hade jag en lång dialog med. Han sa: 'Det var roligt att träffa dig för det talas mycket litet om sådant, som vi talade om, på musikhögskolan'. Som sagt, det märks att man lever i den europeiska kulturens utmarker.

Som de håller på med den centerpartistiske politikern i Sjöbo. Så osmakligt detta hat mot oliktänkande - mot alla som inte rättar in sig i ledet under partipiskan.

Såg att alten från Lund, som är tandläkare, skall ge konsert i Stockholm. Det är inte troligt att jag hinner gå och lyssna. Hade varit intressant.

Ola har fått 10 timmar på operahögskolan i Solfége denna termin, kanske hela året, vilket tar mycket förberedelsetid. Men är en viss utmaning som han finner stimulerande. Vi måste ju ständigt fortbilda oss så som arbetsmarknaden ser ut. Vi måste ha en yrkesmässig beredskap som är flexibel, utvecklingen går så snabbt och förändringarna är legio på gott och ont. Ansvaret vilar också stort på var och en att med sitt exempel påverka utvecklingen.

Jag har varit och lyssnat på Lilly Johansson och Alf Spångberg från Föllingegården. Hon är en otrolig kvinna. Har en okuvlig tro på kostens vitala betydelse för hälsan. Bort med kaffe, vitt mjöl och salt och socker. /.../ Men som hon sa, inte många har karaktär att leva sunt och hälsosamt. Mat blir ofta till tröst och försvar för att hålla psykiska spänningar under medvetandets nivå. Man kan ju faktiskt njuta av mat som är hälsosam. Det gäller ju bara att orka bryta dagliga vanemönster som fungerar mekaniskt. Det är inte alltid så lätt.

'Det som är lätt för mig är rätt för mig.' [anm. en dagligen upprepad affirmation]

Varma hälsningar från Connie och Ola"

 
 
Järfälla 17/12 -87

"Kära Mor och Emil!
Jag gläder mig åt att det jag köpt passade på alla sätt. Det är roligt att jag kan göra Dig den tjänsten.

Jag badar nu i hyacinter från mina elever. Måtte ha varit ovanligt snäll!

Vi försöker ta oss ner julhelgen om Ni tycker det skulle vara uppiggande. Hoppas väder och vind är för oss. Vad julklapp beträffar röstar vi nog för att använda flygreseklappen till något av det vi har akut behov av. En frysbox är det ena och en stol att sitta i det andra. En klassisk vacker ryggvänlig stol, som passar in i alla miljöer, vore inte det något att satsa på. Idealet något åt Malmstenshållet. Ola har pratat mycket om att det är för bedrövligt att jag måste gå och lägga mig för att jag inte har en vettig stol. Dunjacka är också något jag fantiserat om. Böcker, t.ex. Brodsky, nye nobelpristagaren. Han är en nåd för mänskligheten och jag är mycket glad över det valet. Vi har köpt en vit julljusstake i onsdags. Mycket upplysande och efterlängtad.

Vi hoppas på struvar hos Dig i år. I övrigt... [forts. saknas]

 
 
 
1988
 
 
Den allt överskuggande händelsen detta år blev Connies månadslånga resa till Indien under sep/okt. Det finns några dokument, foton och personliga brev från Connie bevarat om detta. Mer härom längre fram. Samt om antroposofernas Robygge och om Frigörande Andning. Dessutom två avslutande brev, ett från Connie och ett intressant brev från hennes mor där hon kortfattat berättar Connies pappas historia... men
 
 
Först en romanskonsert den 12 mars
 
 

 

 

 

 

Det finns en intressant recension,  skriven av Carl-Gunnar Åhlén. Finns HÄR.
 

 
 
och en hälsning till Mors födelsedag...
 
Järfälla d. 21/4 -88

"Kära Mor och Svärmor!
Vi gratulerar till födelsedagen och skånska sommarvärmen och undrar om denna polo passar till något.


Hälsningar från
Ola & Connie


Hälsa också käre Emil!

 
 
och en månad senare...
 
1988 - 05 - 27

"Kära Mor!
Ola och jag sänder en hälsning i det vackra sommarvädret. Vi har mycket att stå i så jag får ila till posten och hoppas på lördagsutdelning. Ola är på Tekniska Högskolan i dag ang. instrument och akustik. I går var jag i stan på vattengymnastik i 30 gr. vatten.

Roligt att jumpern passade [polon].

Hoppas Ni har det fint i försommaren.

Allt Gott
Ola & Connie

 
 
En rastplats i Sörmland
 
Rudolf Steiner och antroposofin var en av Connies många inspiratörer. Varje gång vi körde söderut mot Skåne stannade vi till i Järna, på Robygge. Inhandlade biodynamiska grönsaker, böcker i bokhandeln och köpte med nybakat matbröd från Saltå kvarn samt fikade som oftast på Vidarklinikens servering. Det var alltid en fest!

På bilden sitter Connie och njuter på Vidarklinikens innegård.

 
 
"Kultur som ger liv"
En antroposofisk konferens i Järna 1988.

Denna sommar hölls en veckolång konferens med synnerligen varierat och intressant innehåll. Tyvärr har jag inte hittat något program men på ett antikvariat fann jag nedanstående förteckning av en del föredrag. För Connie var detta oerhört värdefullt och hon sög i sig all denna kunskap som ett läskpapper.

 
  [ Biodynamisk tidskrift 4-5 1988. Samhället och antroposofin - en dialog. Glimtar från den unika nordiska idékonferensen "Kultur som ger liv" i Järna sommaren 1988, där samtal fördes med ledande kulturpersoner, politiker, debattörer, forskare, näringslivsföreträdare
m. fl.

Järna, Svenska biodynamiska föreningen, 1988. 4:o. 60 s. Rikt illustrerad. Klammerhäftad, dek. omslag. Fint exemplar.

Innehåller bl. a. "Nu är det dags att ställa in antroposofin i samhällsdebatten!" av Anders
Kumlander, "Alla begrepp och värden tunnas ut - och vi förlorar fotfästet!" av Lorenz Lyttkens, "Vi utsätts för en vetenskaplig terror" av Eva Moberg, "Släpp forskningen fri - den blir bättre då!" av Pehr Sällström, "Vördnaden för liv kräver förståelse för ondskans sanna väsen" av Sara Lidman, "Vi måste väcka hunger hos ungdomarna - hunger efter kunskap och insikt" av Bengt Ulin, "Varje år dör 40 000 människor av bekämpningsmedel" av Per Wramner, "Satsa u-hjälpen på kvinnorna - de vet vad vackra teorier i praktiken är värda" av Carl Wahren, "Vår hantering av miljön speglar en herremansinställning" av Anders Wijkman, "Samma personer som under årtionden förnekat problemen ska nu lösa dem - har de den mentala kapaciteten" av Björn Gillberg, "Biodynamisk forskning kräver inlevelse och fantasi - den sysslar med processer" av Walter Liebendörfer, "Danska regeringen stöder aktivt alternativ odling - men storjordbruket motarbetar" av Christian Kruse, "Urusel matkvalitet, utarmat yrkeskunnande, idéologi på avskrivning - gör något!" av Lage Andreasson, "Nya forskningsmetoder visar högre kvalitet hos biodynamiska produkter" av Bo D Pettersson, "På mat för både kropp och själ ska kraven ställas högt!" av Kjell Arman m.m.]

 
 
 
 
 
 
Rebirthing - Frigörande andning
 
Någon gång under detta år, eller kanske tidigare, kom Connie i kontakt med den terapiform som går under namnet Rebirthing. Hon var från och till djupt engagerad i att finna svar på de frågor som hennes inre ställde och Rebirthing blev en i raden av alternativmedicinska äventyr, gav nya erfarenheter och möjligen nya lösningar på de personliga problem hon brottades med. Inte minst bidrog denna kontakt till att föra henne ut på en månadslång resa till ett ashram i norra Indien vid Himalayas fot.
 
  [ Rebirthing, återfödelse, är samlingsnamnet på olika metoder för att återuppleva födelsen, vilket är ett sätt att aktivera kroppens minne, medvetandegöra trauman och bearbeta dem. Leonard Orr och Sondra Ray är amerikanska rebirthingterapeuter, vars metod kallas Frigörande Andning. Tekniken är inriktad på att den vuxne skall komma i kontakt med sitt födelsetrauma och försöka omvandla det till en positiv upplevelse. Det handlar om att lösa upp födelsetraumat, snarare än att återuppleva det. Mer finns att läsa HÄR ]
 
Jag tar här inte själv ställning till huruvida denna metod är framgångsrik eller ej, men prövade den en gång och mycket sorg kom då upp till ytan och det kan ju ge en, åtminstone tillfällig, frihet från känslomässiga låsningar. För Connie blev nog resultatet mer genomgripande. Inte minst efter hennes vistelse på ashramet i Indien vilket ju delvis också framgår av de brev hon skickade hem.
 
 
 
Resan till Indien - Haidakhan - Chilianaula - Adyar
 
Allt som rör detta äventyr finns på en egen sida.
INDIEN 1988
 
 
 
Två avslutande brev 1988
 
Först ett från Connies hand och slutligen ett från hennes mor där hon bl.a. berättar Connies pappas historia.
 
Järfälla d.20.11.88

"Kära Mor och Emil!
Vad trevligt att Emil och Du hade så festligt på namnsdagen.

Här är det snö på granarna nu och riktigt kallt. Jag tog på mig min pälskappa som tyvärr spruckit. Nu är det modernt med bisam igen. Hade jag pengarna hade jag köpt en lång en som jag sett i annons. Det här klimatet är inte till för mig. Inte utan päls i alla fall.

Ola är på Görvälns slott med Hembygdsföreningen i kväll. Jag håller mig med förkärlek inomhus. Har blivit stugkatt t.v.

Jag har ju att ta igen nu så jag jobbar ända in på julen. Var på elevkonsert i lördags. Ola ackompanjerade då de fantastiska violinbegåvningarna som nu skall söka till musikhögskolan. Det är rörande att se dessa begåvningar och glädjas åt det fina stöd de får från alla håll, från intresserade föräldrar, lärare, publik och musikskolans elevkonserter som ger dem övning i att framträda.

Efter konserten bad jag Ola köra mig in för att skaffa Vita Florum till Er. Massageolja till Dig och talk att lägga på lakanen i sängen och i skor och strumpor. Vatten och kräm för Emil. Du kan också ta 7-8 droppar. Fukta Emils läppar och ögon med vattnet och lägg 9-10 droppar på det han äter eller dricker, dock ej i hett. Krämen på pannan mellan ögonen en bit upp och hals, hjärta, Solar plexus över naveln och under naveln och på ryggslutet. Tag också och smörj in fötterna med massageolja eller talk och ta socker på. Man får ta sig långt ner på söder för att få tag på detta. Där var flera kunder så det börjar bli eftersökt. Använd det regelbundet.

Vad tycker ni om godiset från Himalaya? En tesked morgon och kväll. Det stärker immunförsvaret. Jag har gjort risgröt på sojamjölk med saftsås. I Indien hade man dels kokt buffelmjölk och sojamjölk. Nu har Gorbatjov också varit i Delhi.

En liten elev som var med sin mamma på lektion i fredags sa plötsligt: 'Du har minsann köpt en hel del nytt ser jag! Armband, skarfs, halsband....'. Ungar har ögonen med sig. Mamman skrattade trots att hon var så trött den kvällen.

I kväll skall vi äta piroger med alger, köpta på NK. Det blir som kvällsmacka för Ola är nog inte hemma förrän 21.

Ha det bra och sköt om Er och skäm bort Er och tyck om Er!

Kram
Connie"

 
 
Om Connies pappa
 
Degeberga den 26/11 1988

"Kära Connie!
Först skall jag visa Dig min fina mössa. Urklipp ur 'Röster i Radio'. Finner Du en likadan i Stockholm så tag reda på vad den kostar. I Kristianstad finns bara en modeaffär och den är inte billig.

Sedan skall jag berätta Pappas historia.

När vi träffades hade han anställning av Skånes idrottsförbund och verkade i Hälsingborg, Malmö och Kristianstad m.fl. städer. En tränare som hette Krigsman eller något liknande var smidigare mot de breda lagren och pappa fick mindre och mindre att göra. Det kunde ha varit hans lycka, för han blev engagerad av Uppsala studenterna. De höll på att arbeta fram en lektorstjänst i idrottskunskap, som han låg närmast till för att få. Då sticker han iväg till Egypten eftersom han fick bättre betalt där. Det var olympiad året därpå så topparna inom idrottsvärlden blev rasande på honom. I Egypten blev han knäckt för livet genom de fruktansvärda sjukdomar han fick. Kriget kom året därpå och så måste han resa hem. Inget arbete, men fick så småningom arbete inom försvaret några år. Sedan var han utan arbete igen.
Oskar [brodern] ville inte se honom. Det tyckte Conrad var tråkigt, eftersom han alltid varit som en far för honom. Han hade emellertid fått lösa in växlar för honom, som inte Conrad betalt. Vera kunde han inte tala med, men Stranne tog emot honom och Salin bara grät. Efter en tid fick han det arbete han sist hade, med mindre lön och ett flackande mellan Gävle och Dalarna, när han inte låg på sjukhus.

Varför jag berättar detta för Dig är en varning. Livet är ingen dans på rosor men tänk så mycket bättre vi har nu än under Din skoltid. Du har haft en lång utbildning till det arbete Du själv valt. Vore jag som Du skulle jag spela piano och utveckla mig i mitt arbete, så blev det lättare och roligare. Musik är ju terapi på sitt sätt och Du arbetar med friska barn, det måste väl vara roligare än med störda. Allt arbete är kärlek skrev Du  till mig. Följ de rekommendationer Du givit mig, så blir det nog bättre och ställ upp vid sidan om Din man.

Jag har inte sovit på två nätter, så bekymrad jag är för Din skull.
Din Mor"

 
 
Jag kan bara gissa vad som föranledde Emy att skriva just detta brev till sin dotter, men historien upprepade sig. Jag vet att Connie vid någon tidpunkt intresserade sig för en utbildning till musikterapeut så det kan ha varit denna idé som fick Emy att ännu en gång tycka att det gick för långt med Connies, enligt henne, alltför vidlyftiga planer. Jag vet också att Connie varje gång blev lika ledsen över sin mors reaktioner men även att hon försökte förstå och förlåta.
 
 
 
1989
 
Ett nytt år med följande innhåll. En romanskonsert, intresse för Findhorn Foundation i England och Stiftelsen Stjärnsund i Dalarna samt en kurs i Psykosyntes. Dessutom en hälsning till Degeberga från ett besök i Tutaryd i Småland med anknytning till någon i familjen, minns ej vem. Och så till sist, Emil Svenssons bortgång.
 
 
 
 
 
Psykosyntes
 
Den 9 - 17/6 1989 gick Connie en kurs i psykosyntes, troligtvis i Göteborg. Det finns inga kursdokument bevarade men väl ett brev från den 11 februari 1990 ställt till dåvarande skolchefen i Järfälla kommun. Där utvecklar hon sina tankar i ämnet med anledning av att hon sökt bidrag från kommunen för att täcka kurskostnaderna. Det brevet finns att läsa HÄR.
 
 
Två inspiratörer
 
Att Connie var intresserad av tankarna bakom verksamheten vid Findhorn i Skottland är säkert men hon reste nog aldrig dit. Däremot var vi båda och besökte Stjärnsund i Dalarna och fick där någon sorts terapibehandling. Kan ha varit denna sommar.
 
   
 
 
 
 
Bilden förställer Tutaryds kyrka. På kortet skrev Connie: "Hejsan! Här kommer en hälsning från vår utflykt vid uppresan. Tack för senast. Tänk en så lång sejour vi fick tillsammans och underbart väder på det hela taget. Jag tar Bizz-salva idag för värk. Vore kanske något för Dina knän. Finns på hälsokost.

Vi saknar Er och Skåne
Kram Connie och Ola

 
 
† Emil Svensson
 
  Den 28 november 1989 avled Emil Svensson vid 98 års ålder.
Begravning i Degeberga kyrka den 15 december.

Connies mor gifte sig med honom den 11 september 1980 efter en mångårig vänskap. Hon blev hans stora stöd under dessa sista år och vårdade honom i hemmet på ett förtjänstfullt sätt tillsammans med den kommunala hemtjänsten.

Även för Connie och mig var det en mycket kär vän som gått ur tiden. Vi var alltid välkomna att besöka Emils och Emys vackra hem i Degeberga, ett retreat för oss båda.

För Emy, som nu blev ensam i detta stora hus, förändrades livet helt men med hjälp av hemtjänst och många goda vänner kunde hon leva ett ganska gott liv trots diverse ålderskrämpor.

Efter helgen återvände vi till Stockholm.
90-talet hade tagit sin början...

Emil Svensson
 1891 - 1989
 
 
 
 
 
 
 

NÄSTA SIDA - [Indien 1988]