Connie Hyllander

       stolt som träden & fri som fågeln
       levde hon sitt liv

 

 
 

 

  BREV 1936 & 1937  
 
 
     
     
 
JANUARI 1936  
   
Emy Nilsson, Degeberga, har sänt ett brev till sin vän Conrad Anderson i Cairo. Ett brev, vars orsak dramatiskt skulle förändra bådas liv.
   
 
   
Den 9 januari 1936 svarar Conrad bl.a. detta:

"Hoppas Du fick mitt julkort men undrar så, vad Du menar med Ditt kategoriska ´sätt Dig genast i förbindelse med mig´, det låter nästan hemskt! Skriv omedelbart, är Du snäll, är en hel del nyfiken på, vad Du har att säga.
I största hast!
Din tillg.
Conrad"

   
Av nästa brev från Conrad den 23 januari 1936 anar man vad saken gäller. Han skriver:

"Är så upprörd över Ditt brev, som jag fick för två minuter sedan, så jag vet inte vad jag ska skriva. /---/ Kan dock inte förstå den här saken Emy, uppriktigt sagt, så tvivlar jag på det hela, men Du måste lova mig en sak, och det är, att så snart Du får dessa rader, så gör du något åt saken. /---/ Hoppas att allt skall bli bra, Emy lilla, och sänder Dig mina bästa hälsningar.
Din tillgivne
Conrad Anderson"

   
Och från den 26 februari 1936 detta:

/---/ "Skulle vilja kunna trösta Dig, men jag är rädd att jag inte kan. Du vet ju också hur det hela gått till och att jag alltid stretade emot. Kanske kunde jag varit absolut bestämd - så hade vi sluppit detta straff båda två." /---/
Tillgivne
Conrad"
   
I den brevväxling som följer finns dessvärre enbart Conrads brev bevarade men dessa ger förvisso en god bild av den frustration de måste ha upplevt i den uppkomna situationen. Eftersom alla dessa brev är sparade väljer jag att publicera dem. Dessutom några andra med anknytning till dessa.
   
Jag är ganska säker på att den frustration de blivande föräldrarna kände smittade av sig på Connie. Hon kände till denna sin bakgrund, hade säkert läst breven och talat med sin mor om detta samt nämnde om historien för mig vid några tillfällen och då med bl.a. ungefär denna kommentar: "Det måste dock ha varit Guds vilja att jag trots allt fick komma in i denna världen."
   
Breven finns att läsa under dessa länkar:
   
BREV 1936
BREV 1937  
 
     
  NÄSTA SIDA - [Gröna huset 1938-1948]