Connie Hyllander

       stolt som träden & fri som fågeln
       levde hon sitt liv

 

 
 

 

  Bröllopet 1961
 
   
   
 
FÖRBEREDELSER
 
"Ola skrev så vackert om det första året, att jag så livligt påminde mig valborgsmässoafton i fjor, då vi firade tillsammans en så vacker högtid. Vi tyckte alla att Ola var så till sin fördel den gången och att du var den sötaste bland flickor. För allt vad du betytt för Ola denna tid av gemenskap och värme och jag förmodar även inspiration i arbetet går många varma tankar till dig. Måtte ni i kommande dagar alltid få leva ett liv `på högsta nivå`. /---/ Kära hälsningar till er båda och en god och glad
ettårsdag"
 
Dessa vackra ord skrev min mor till Connie i slutet av april -61 med anledning av ettårsdagen av vår förlovning och de får utgöra en inledning på detta kapitel.
 
I mitten av juni lämnade jag Skåne för organistvikariatet i Eksjö och Connie vikarierade även denna sommar en tid i Degeberga och Vittskövle. Vi hade båda stort behov av att få förstärkning i kassan. Alltså fick vi via brev och telefon konferera om alla de praktiska frågor som uppstod i samband med planeringen av vårt bröllop som nu var bestämt till den 21 juli i Vittskövle kyrka, Connies konfirmationskyrka. Här ett utdrag från ett brev från Connie i Degeberga till Ola i Eksjö:
 
"Undrar så hur Din dag varit. Klockan är nu 21.00 och det slår mig att Du just har musikgudstjänst. Hoppas det går bra.
/---/
Så lycklig Du gjort mig med Ditt besök här. Allting tycks så mycket ljusare här. Även Mor verkar mycket gladare efter de här dagarna. Hon har varit så söt idag.
/---/
Jag tror Du Ola att det kan bli ett förtjusande bröllop. Inte minst därför att vi tycks bli så pass många. Det hade nog blivit betydligt stelare med en middag för bara familjerna.
/---/
Mor tycker absolut att vi skall ha kyrkmarskalkar. Vilka föreslår Du i så fall? Det skulle väl helst vara en från vardera sidan. Ja, kära Du, jag hoppar från det ena till det andra men så har man också huvet fullt av en massa tankar ang. förberedelserna för vår stora dag."
 
Tyvärr var förhållandet mellan Connie och hennes mor tidvis ganska spänt under de här veckorna. Gamla motsättningar kom upp till ytan och det var ju inte så bra i just denna situation. Det medförde bl.a. att Connie kände sig tvungen att åtminstone vid ett tillfälle övernatta på Degeberga Hotell och hade t.o.m. planer att fly till sina släktingar i Strömstad. Våra telefonsamtal fick mestadels föras via telefonstationen i Degeberga. Detta föranledde mig att bl.a. att den 17 juni skriva dessa rader till henne:
 
" /--/ jag hoppas att allt är bra med Dig och att inte Din mor är allt för besvärlig. /---/ Jag tycker själv, att för Din egen skull är det bäst att vi gör som vi själva bestämt och att Du undviker att resa till Strömstad, men mycket beror ju på Din mor. ... försök att hålla huvudet kallt så ska Du se att allt ordnar sig till det bästa. Om Du vill ringa mig så gör det. Och skriv är Du snäll och berätta hur Du gör. Jag skriver till Dig varje dag. Kram från Ola."
 
Så här i efterhand och med detta stora tidsavstånd så förefaller det mig ganska märkligt att vi lyckades med våra planer. Vår starka intention och övertygelse om det rätta och sanna i det som skulle ske gjorde att vi lyckades så bra och detta inte minst med stöd av mina föräldrar.
 
Så visst, det jobbades på alla håll och kanter. Min mor hade bett Connie om ett förslag till buffén och det finns ett brevutkast från Connie med alla de godsaker hon och hennes mor hade tänkt ut.
"Kära Tant Ingegerd!
Ja här kommer nu ett förslag som Mor och jag gemensamt kommit fram till. Framför allt har vi utgått från den tanken att ngt av dukad buffé skulle vara trevligare än enbart sandwich och kakor framför allt om man betänker den sena tidpunkten. Emellertid har vi inte helt uteslutit idén med sandwich utan förslaget är snarare en kompromiss mellan buffé och vanlig mottagning med sandwich och kakor. Alltså: ..."
 
Här följer sedan en lång utredning av olika alternativ som klart visar hur Connie med sedvanlig fantasi och inlevelse komponerar den måltid hon önskade sig vid den hittills viktigaste och högtidligaste festen i hennes liv. Det blev i stora drag som hon tänkt sig. Jag är säker på att gästerna var mer än nöjda med resultatet.
 
Och min mor skrev:

"Kära lilla Connie!
Idag fick vi bjudningen till ditt bröllop - ett högtidligt ögonblick för Olas föräldrar. /---/ Så mycket du har att tänka på nu. Om födelsedagar och lysningsdagar mitt i alltihop, det nästan vimlar av högtidsdagar. /---/
Kära hälsningar
Tant I."
 
 
LYSNINGSDAGEN
 
Den 2 juli inföll den andra lysningsdagen och här några av alla de hälsningar som skickades till Connie, från släktingarna i Bohuslän och från Degebergavänner.
 
 
 
 
 
 
INBJUDAN TILL VIGSELAKTEN
 
 
 
 
 
21 JULI - DEN STORA DAGEN
 
Här lämnar vi Vittskövle kyrka i
sällskap med brudnäbben Ilona
Horvarth samt Gertrud och
Anders Hyllander som tärna resp.
marskalk.

Vittskövle kyrka 21 juli 1961

 
Min pappa, Einar Hyllander, vigde oss samman och höll ett vackert tal till brudparet och överlämnade ett vigselbevis.
 
Kantor Berndt Fredriksson, inte minst, bidrog med solosång och pampigt orgelspel.
 
Brudpar och 35 bröllopsgäster for sedan till Hörby prästgård där festligheterna fortsatte med buffé, tal, blommor och telegram. Min pappa hade sin vana trogen och med sedvanlig espri författat en bröllopsvisa
 
 
Och så ett magnifikt gruppfoto ute i den vackra prästgårdsträdgården.
 
 
Tidigare på dagen ett besök hos fotograf i Kristianstad för det traditionella porträttet.
 
 
Det finns bevarat några filmade scener från festen.
Klicka på bilderna till vänster. Öppnas i YouTube i nytt fönster.
 
En ljudupptagning från bröllopsfesten i Hörby prästgård 21 juni 1961.
Min pappa, som vigde oss, höll tal samt sjöngs en visa, även den författad
av min pappa.
 
För vår del avslutades dagen med att vi vinkade farväl till bröllopsgästerna och for med taxi till Eslöv där vi först övernattade på ett hotell. Nästa dag vidare med tåg till vårt tillfälliga hem i Eksjö där jag nu vikarierat som organist i en dryg månad.
Vårt 50-åriga äktenskap hade tagit sin början!
 
Här finns ett tidningsreferat av festen
   
   
  NÄSTA SIDA - [Musikhögskolan HT 1961]