Connie Hyllander

       stolt som träden & fri som fågeln
       levde hon sitt liv

 

 
 

 

  Wien 1976
 
   
   
  Två brev vid årets början
 
 
 
 
"Käre Ola
När väl tåget rullat iväg upptäcker jag nycklarna i min ficka. Hoppas Du hade egna med Dig. Jag skickar de andra i brev. /.../ Jag hoppas Du snart hör av Dig och talar om hur Dina dagar förflyter...Vad jag tycker vi har fina minnen förknippade med den här julen. Att bara få fira jul i detta sköna hus och vi var ju ute på en hel del trevligt. Det är bara svårt när Din melankoli sätter in men som det står i Din astrologibok: 'Ta med paraplyt! för med kräftor får man vara beredd på en och annan skur'. Men Du vet att jag förstår Dig käre Ola. Även om jag skärmar av mig litet ibland för att också förstå mig själv. /.../
Kära hälsningar och kram från Connie"

 

"Kära du!
Idag är jag hemma i Stäket på besök för att bl.a. börja röja upp lite inför flyttningen om 14 dagar. Det kan nog vara klokt att börja i god tid. /.../ Ja, detta med fasta är faktiskt jobbigt men tanken på vad det kan medföra i positiv riktning får mig att kämpa vidare. Jag dricker grönsaks- och fruktdrycker, teer av olika slag förstås samt tar minst två timmars lång promenad varje dag. /.../ Må nu du så gott och lita på att jag nog är en något förnyad och friskare människa nästa vecka.
Hej! Ola"

 
 
 
Ny bostad i Järfälla
 

Hit flyttade vi 1/2 1976 Frihetsvägen 13 v3 (bild från 2012)

 
Ett nytt år tog sin början. Connie for tillbaka till Wien och jag tog till en veckas fasta för att komma i bättre balans inför terminens kommande arbete. Vi hade ju sen tidigare blivit uppsagda från detta fantastiska hus i Stäket och jag hade under hela höstterminen jagat en ny bostad. Till slut återstod bara ett erbjudande från kommunen om en tvåa på Frihetsvägen i Jakobsberg och detta accepterade vi med tanken att det kanske bara var tillfälligt i väntan på det där egna 'idealiska huset'. Det skull dröja 14 år innan den drömmen gick i uppfyllelse.
 
Söndag 25/1 -76
"Hej!
/.../ Så nästa gång du kommer hem så blir det till ett nytt hem som i alla fall ligger centralt och bara någon minuts promenad från simhallen vilket kan vara en fördel i någon mån. /.../ Så hoppas jag verkligen att du hittar en vettig bostad när du nu tydligen måste flytta i alla fall. Det var ju aktuellt redan i höstas men verkar mer allvarligt nu så vida inte du och din 'hysteriske' värd åter en gång kan komma överens. Jag håller alla tummar jag har och lite till. /.../
Hej så länge och må så gott!
Ola"
 
1/2 -76
"Käre Ola!
Det var roligt att få det där telefonsamtalet. Hoppas Du fick lite ordning på prylarna. Jag har fått lite uppskov med lägenheten så jag slog inte till i går trots det fina sällsynta erbjudandet. /.../

Fortsättningen på detta brev ger en liten inblick i vad som rörde sig i Connies huvud vid denna tidpunkt. Brevet finns att läsa i sin helhet under denna LÄNK.

 
 

Bad Vöslau - TermalBad - 2 mil söder om Wien

20/2 1976
"Jag far till Vöslau och simmar 2 gånger/vecka. Det är fantastiskt med detta oklorerade vatten men jag jagar damerna som springer omkring med cigaretter."

 

 
 
 
Påsk i Sverige
 
I slutet av mars väntar åter en hemresa till påsk med ännu ett framförande av bl.a. Pergolesis Stabat Mater på programmet. Innan avfärden skrev Connie ett som vanligt intressant brev där hon bl.a. berättar hur trött hon är på alla som vill utnyttja hennes vänskap, strul med hyresvärden, om Marcus´ genialitet och egocentrisitet och men också om hans förståelse för hennes speciella förutsättningar och om hur mycket hon längtar efter att få komma hem till Sverige. Finns under denna LÄNK.

Efter återkomsten till Wien skriver hon ett brev och gratulerar sin mor på hennes födelsedag. Där nämner hon en konsert i Järfälla som var planerad med anledning av kulturstipendiet från förra året. Hennes lärare vid konservatoriet, Marcus, var tillfrågad som ackompanjatör men han var pga. indisposition och ålder tvingad att avstå vid denna tidpunkt. Så konserten blev uppskjuten och kom i själva verket aldrig till stånd, kanske beroende på höga omkostnader, flygresa för Marcus (enl. Connie över 2000 kr) mm. LÄNK.

 
 
 
Några brevcitat från tiden fram till sommaren 1976
 
[26/4 1976]
"Lägenheten såg för hemsk ut när man kom ner och jämförde med Din fina."

"I lördags var jag på operan. Det var värre än den värsta fotbollsmatch eftersom världens mest betalde tenor, Domingo, var där och sjöng i Tosca."

"Marcus tyckte jag kunde tagit med lite glass till honom från Köpenhamn."

"Än en gång tack för de trevliga dagarna i Påsk och hör snart av Dig."

[30/5 1976]
"Lektionen för Marcus idag gick bra. Jag sjöng Carmen och Jean D´arc. O vilka lektioner man får när han är på det rätta humöret."

"I dag var en man här och undersökte taket men han sa att det behövdes en annan sorts fackman än han. Vi får se vad som händer! Jag räknar med att fara härifrån i mitten på juli senast. Jag har en 'Termin' med ngn 6/7 och skall ringa ngn annan också första veckan i juli. Jag får väl klart för mig senast i nästa vecka hur det blir med bostad så får vi bestämma hur vi ska göra."

[8/6 1976]
"Hur har Du haft det i pingsten? Jag har varit ganska aktiv, promenerat, simmat och hört Peter Schreier sjunga Bach till orgel. Karl Richter vid orgeln. Det var himmelskt. Tyvärr hörde jag bara sista delen, kom direkt från Vöslau. I går kl.11 var det Brahmskonsert med Böhm och Christa Ludwig. Fantastiskt med denne man. Man har en känsla av att han knappt kan gå och så kommer han in utan partitur och musiken bara flödar. Jag lyckades krångla mig in utklädd till zigenerska trots att jag inte hade någon biljett."

"Idag har jag bara deppat och inte sovit i natt. Det har i varje fall till en del med mina hormoner att göra för i morse fick jag en mellanblödning och det är inte bra. Jag känner mig då fruktansvärt kraftlös och deprimerad. Systern i Järna sa åt mig att kom en mellanblödning en gång till måste jag gå till gynekolog. Nu har det i alla fall slutat att regna och på pingstdagen hade jag Putzfrau här" 

"B. Nilsson sjöng sin 200de Isolde i fredags men man kan inte gå på alla konserter då skulle inget annat bli gjort"

"Jag måste sätta igång med mitt försäkringsarbete för att dryga ut kassan det kommande året."

[11/6 1976]
"Mor skrev att Emil fyller 85 år den 24/6 och att vi på något sätt borde höra av oss och det är ju självklart. Sedan skrev hon att vi var välkomna när det passar. Och visst vore det roligt med ett Skånebesök även i år i synnerhet om vädret är hyfsat.

"De sista två lektionerna jag haft för Marcus har varit strålande. Det går alltid bättre för mig när jag sjunger opera än lieder. Han har sagt åt mig att sjunga upp på ett ställe men jag har ännu inte fått svar. Det borde i så fall bli i denna vecka och det är ju alltid en erfarenhet man inte bör missa."

"Mor sa också att hon ännu inte hört ngt om landremsan i Bengtsfors. Det är väl märkvärdigt." 

 
 
 
Kommentarer till ovanstående citat
 
Det var fint att under påsken få välkomna Connie i vår nya bostad på Frihetsvägen i Jakobsberg. Att hon ibland talar om den som 'din bostad' ska man nog inte ta så bokstavligt. Det var ju trots allt vår gemensamma. Att det sedan kändes märkligt att återvända till den jämförelsevis omoderna och ruffiga våningen i Wien kan man ju lätt förstå. Connie hade tidigare nämnt om att taket läckte och att det vid regn droppade in på golvet i hennes rum och nu hade hon väl lyckats med att få sin värd att reagera. Faktum är att hon då och då sökte och fick erbjudande om bättre men dyrare bostäder. Hon valde att uthärda av ekonomiska skäl.
 
Hur hon kom på idén att ägna sig åt att, mot provision, sälja försäkringar och därmed tjäna en slant vet jag inte. Men faktum är att hon tjänat åtminstone något på telefonförsäljning, vilket framgår av dessa dokument från dec. 1975.
   
 
 
 
Under den här tiden var det mycket tal om uppsjungningar för olika personer och 'agenter'. Hur mycket av detta som blev av är oklart men lite längre fram gjorde hon en provsjungning. Mer därom senare.

Landremsan i Bengtsfors bestod av en kvarglömd, uppenbarligen oskiftad, del efter Connies farfar. Det var mycket resonemang släktingarna emellan och hon var väl lite orolig att hon skulle bli ställd utanför. Nu blev det hur som helst utrett och Connie fick så småningom ut sin del efter sin pappa.

Nu hade hon avverkat sin sjätte termin i Wien med intensiva sångstudier men också med många såväl goda som mindre goda erfarenheter i bagaget.

 
 
 
Andra halvåret 1976
 
Den kommande sommaren är till stor del en vit fläck i dokumentationen. Säkert är att Connie kom hem och att vi som vanligt njöt av den svenska sommaren. Ett mycket välbehövligt och stärkande avbrott från den inte alltid så hälsosamma luften i storstaden Wien och dito i den ruffiga lägenheten på Hetzendorferstrasse. Ett brevkort till min mor i Vallentuna talar om att vi vistades en tid hos min morbror i Lund och därefter hos Connies mor i Degeberga.

Lund 21/7 -76
"Hej!
Här kommer en feriehälsning från det fagra sommarskåne. Varje dag far vi ut till havet (Falsterbo) och badar och har det verkligen bra på alla sätt. Nästa vecka åker vi till Degeberga och Österlen.
Hälsn. Ola & Connie"

Och så firade vi säkert att vi den 21 juli varit gifta i 15 år
och Connies 40-årsdag den
12 augusti.

Nästa brev är från Wien den 27 september 1976 efter att hon just anlänt dit för ännu ett studieår. Brevet finns på denna LÄNK

 
 
 
Ett par brevcitat vid månadsskiftet:
 
[29/9 1976]
"Kära Connie!
/.../ B.H. dök på mig igår och talade om att A.O. på Konstforum hade kontaktat honom och erbjudit dig att ge konserten i november den 14 el. 21 t.ex. om du hade möjlighet till det, annars vid ett senare tillfälle. Erbjudandet står under alla omständigheter kvar. Men nu måste du ju först bli ordentligt frisk i luftrören och komma igång med sjungandet. /.../
Ola!


[3/10 1976]
"Käre Ola!
/.../ Jag har fortfarande besvär, framför allt med luftrören så jag får allt be Dig beställa mer hostmedicin från Järna. Som genom ett under lyckades jag gå i fredags och hade en fin lektion och Marcus var positiv. Tyvärr har han höjt sitt pris till 250S eftersom hans bilmekaniker har 238. Jag sjöng juloratoriet och allt vore så bra med sången om bara det ville ta en ände med alla infektioner. I lördags och idag har jag inte vågat sjunga, bara försökt lite idag. Jag får ev. gå till den berömde sångläkaren här om det inte blir bra illa kvickt.

Idag har jag städat och dammat av en massa svart koldamm som ligger överallt på möbler och dörrposter. Jag har klängt och klättrat på väggarna. Du skulle sett. Om det är något allergiskt eller astmatiskt så är det ju viktigt att man har rent. Förut har jag inte brytt mig så mycket om smörjan utan tänkt att jag skulle försöka härda mig och inte vara så pjoskig. /.../ Sedan skulle jag vilja skriva till Lily Johansson på Tallmogården eller till Dr. Aly med en förfrågan hur man ska angripa mina besvär. /.../ Connie

 
 
 
Två saker är helt uppenbara.
 
Connie hade i Wien stora problem med sina luftvägar med upprepade och svårbehandlade infektioner. Man kan ju misstänka att bostadsmiljön spelade en viss roll. Den var ju säkert inte särskilt hälsosam av hennes beskrivningar att döma. 

Stipendiekonserten var fortfarande aktuell men svår att få till stånd,  kanske för att Connie allra helst önskade Marcus som ackompanjatör. Att engagera någon från Sverige var tydligen inte aktuellt men hade säkert varit lättare att genomföra, inte minst ekonomiskt. Tryggheten med Marcus var helt avgörande

 
 
 
Ytterligare några brevcitat:
 
[17/11 1976]
"Kära Mor!
Oj vad jag gått och tänkt skriva länge men alltid är det något och som måste göras och resor tar mycket tid. /.../ Själv får jag fortfarande behandlingar men jag sjunger och det går framåt. Jag har fått 2 fina nya intyg av 2 lärare som jag kanske kan låta Dig få se. Jag gör då ett par kopior som Du sen kan skicka tillbaka vid tillfälle.  Dessa borde skickas till Kulturnämnden i Kristianstad. Det vore kanske inte dumt ha en konsert där heller. Då skulle jag velat ha med mig min prof. från Liedklassen. Han spelar som en Gud och lär mig massor. Jag tycker Du skall vara stolt över att ha lyckats skaka fram en begåvad flicka och inte oroa Dig i onödan kära Du. Alla har vi våra öden - våra glädjeämnen och våra svårigheter. Men jag tror att Du tycker som jag att det är viktigt att förvalta sitt pund. Har man fått en begåvning är ens främsta uppgift att utveckla den, inte bara för ens egen skull utan kanske främst för att man skall vara till nytta och glädje." /.../ Tillg. Connie
 
[23/11 1976]
"Käre Ola!
/.../ Här har det börjat snöa nu och blivit kallare än förut. I affärerna har julsakerna kommit fram och nu är det precis en månad till julafton. Var skall jag sjunga då? När kommer noterna? Jag förstår att Du är strängt upptagen. Inget hör man heller - bara tomma brev med mina checker och prylar. /.../

Jag går i behandling fortfarande 3ggr i veckan. Det kostar 300S. Han är billigare gentemot mig men Du förstår kanske ändå vilken belastning det är för mina studiemedel. /.../ Det är ingen tvekan om att jag blivit bättre. Naturligtvis även i rösten för är man inte frisk så påverkas ju ett så känsligt instrument som ju eg. är hela kroppen och själen. /.../

Jag har haft mina duster med min yogalärare. Jag sa bl.a. häromdagen: 'Gott behüte mich für meine geistige Schwester und Brüder', men tar man det på rätt sätt är det säkert utvecklande och han är fantastisk när det gäller få fason på våra kroppar och rörelser. Dessa övningar betyder oerhört för min fysik, kondition, andning etc. Men det är hård disciplin som bara attan. /.../

Jag tycker Bachsjungandet ger mig oerhört mycket tekniskt och röstligt kunnande. Marcus arbetar fantastiskt fint med mig. Han tycker naturligtvis också att det är mer stimulerande att jobba med mig när jag är i bättre form. /---/

Så har jag börjat smaska på en och annan Lebkuchen. Jag har mygg som bits om nätterna. Jag har börjat läsa Krishnamurti om kvällarna. Det är som en god vän att återvända till. En klar källa att dricka ur. Hoppas vi hörs snart.
Tillg. Connie"

 
[9/12 1976]
(Till Mor)
"Kära Du!
Det gladde mig och överraskade mig på en gång att Du lyckades ordna upp det där med checken. Tillvaron är nog komplicerad ändå utan att man behöver göra den mer komplicerad än nödvändigt. I första brevet lät ju allt så besvärligt att jag alldeles resignerade och yoga och religion skall man tydligen tala tyst med Dig om så Du inte vänder bakfram på allting och kommer dragande med en massa vidskepelser. Om det nu är Annie eller mig Du missförstått lämnar jag därhän. I alla fall får var och en stå för sin övertygelse som är en enbart personlig fråga. Dessa konflikter mellan olika religioners företrädare kommer väl med tiden att försvinna när människor inser att vi alla är ett folk som hör samman. Ordet Gud är så missbrukat att man knappast kan använda det i samspråk med andra. Men för en del är väl Gud symbolen för den goda ordnande skaparkraften. /.../

Jag har haft en bra period av gott arbete sedan jag kom under läkarbehandling. Vi får hoppas på det bästa även för fortsättningen.

Hoppas inte hemresan blir tröttande för jag måste vara i form och sjunga, kanske redan på julafton. Jag vet ännu inget bestämt. I alla händelser kommer jag till Köpenhamn tisd. 21/12 litet över 17 och stannar tills kl. 21.20 tror jag då det går ett tåg till Stockholm.

I år har jag inte hittat någon att få lift med. Det var ju en märklig tillfällighet i fjol.
Kära hälsningar. Tillg. Connie"

 
 
 
Den sjunde terminen i Wien avklarad.

Ett par veckors återhämtning hemma i Jakobsberg väntade med sedvanligt julfirande och solosång på julafton i någon kyrka, okänt vilken.

   
   
  NÄSTA SIDA - [Wien 1977]